Corneliu Almasanu

16 05 2008

…un reprezentant al celor multi si “neinsemnati”, care au purtat si vor purta pe frunte “semnul Mielului”

unul din adevaratii urmasi ai Lui Isus Hristos

 

Iata ce s-a publicat nu de mult despre Corneliu Almasanu:

Biserica de dupa gratii
(Articol publicat in ziarul Ceahlaul – 21 iulie, 1990, sub semnatura ziaristei Camelia Fosalau)

“N-a retractat nimic, voia sa fie curat pe suflet. Era un om foarte constiincios si un profesor bun.” – prof. Vasile Varvara, scoala ajutatoare din Targu Neamt. Omul despre care mi-a vorbit astfel a plecat de acolo la 1 septembrie 1974, prin desfacerea contractului de munca – Codul Muncii, litera “e”, adica dezinteres si incapacitate profesionala.

Pretext: “Mi s-a impus sa fac educatie ateista si antireligioasa elevilor si am refuzat.”

Motiv real: “Cerusem autorizatie pentru functionarea unei biserici in Targu Neamt. Facusem tabele cu toti membrii comunitatii si le inaintasem la Bucuresti. Imediat dupa aceea au inceput anchetele si mi s-a cerut sa fac educatie ateista elevilor.”

Precizare: Nu a facut nici un fel de propaganda religioasa in scoala.

Apartenenta religioasa: Cultul crestin dupa evanghelie, recunoscut oficial.

Precizare: Nu conta apartenenta religioasa. Oricare ar fi fost ea, profesorul de limba si literature romana Cornel Almasanu nu avea nici o sansa in fata sistemului, pacatuind prin lipsa obedientei.

Povestea in sine: 1973, 8 iunie. Profesorul Almasanu nu depaseste inspectia pregatitoare definitivatului. In consecinta, nu va putea sustine examenul de definitivat. Existau ordine clare de la Comitetul de partid judetean Neamt. Examenul il va sustine mult mai tarziu, in 1990. Comisii successive de ancheta incearca – uneori “binevoitoare” – sa-l convinga. Trebuia sa retracteze, pe moment, in fata lor. N-a vrut.

1974, 1 septembrie: I se desface contractul de munca. Va primi in compensatie (ciudata compensatie pentru un filolog) un post de muncitor necalificat la “cauciuc”, in Targu Neamt. A si lucrat acolo vreme de patru luni.

Intra timp, depune o contestatie referitoare la desfacerea abuziva a contractului de munca. Numai ca, in instanta isi va sustine la fel de ferm punctul de vedere: “Nu voi face niciodata educatie ateista elevilor mei!” Contestatia ramane inoperanta. Avea, insa, nevoie de bani: trebuia sa-si intretina familia. A plecat la mina Balan.

Supravegherea securitatii (si era permanenta) continua si acolo. Li s-a transmis tuturor – via Securitatea din Miercurea Ciuc – ca este un individ periculos. Periculos, pentru cine?

1975: Inginerul Cesaoanu, seful minei, intelegand situatia lui, ii ofera posibilitatea de a lucra intr-un birou. A durat trei luni. Pe 30 iunie (ironie, de Ziua invatatorului) I s-a transmis interdictia de a mai lucra in birou (vezi “securitatea”). Profesorul Almasanu va lucra un an de zile in subteran. Mina Balan este mina de cupru, conditiile in subteran – foarte grele, munca – exclusiv manuala. Transportau lemn: “Ridicam busteni de cate 4 metri lungime.” Maistrii stiau de ce este acolo omul marunt, cu fata brazdata de doua riduri verticale, profunde. Il trimiteau in cele mai grele puncte de lucru: asa sunau “instructiunile”.

Nu va rezista mult timp; va pleca prin transfer pe santierul de constructii industriale Iasi. Urmeaza, vreme de 5 luni, un curs de calificare ca mecanic de utilaje. Repartitie: santierul Pascani. Conditii concrete: doi ani de naveta Pascani – Tg. Neamt.

1976, septembrie, 3: Audienta la ministrul adjunct din Ministerul Invatamantului, Maria Stanescu. Pilula este indulcita amabil: “ Nu putem trece peste hotararea comitetului judetean de partid”.

1976, septembrie, 4: Audienta la C.C al P.C.R. Este luat de umeri si dat afara. “In tara asta, noi hataram!”.

Decembrie, 1978: Se transfera la Intreprinderea de volvatir din Tg. Neamt, ca lacatus mecanic.

1990, februarie: Este reprimit in invatamant.

Tarziu.

preluat de pe situl: http://dezvaluiri.wordpress.com/corneliu-almasanu/

Anunțuri

Acțiuni

informatie

2 responses

11 11 2010
goicea cezar

Vasile Varvara lam cunoscut 1995 cand am fost transferat la scoala speciala din targu neamt eram in clasa a 5 a nu mia fost profesor mie dar chipul acestul profesor spunea multe lucruri frumoase care la vremea aceia mi se parea ca inca era tacut in sinea lui. despre aceasta scoala speciala nu prea sa vorbit,despre chinurile cumplite inainte de 89 dar continuase cu aceiasi traditie pedagogi si supraveghetori care cu salbaticie si indiferenta trata copii andicapati. am fost printre putini copii care erau constienti de ce se intampla in acea scoala , ba mai mult era o inchisoare. tacut si ganditor la tot ce se petrecea in jurul meu si in spatele acestor ziduri ce se auzeau urlete disperate ale copiilor care dorea sa cante, se auzeau tipete ingrozitoare in spatele acestor usi de clasa in care pedagogi dorea sa beie cafeaua linistit dar nu puteau din cauza ca copii se plictiseau sa stea pe bancile de lemn inghesuiti unul in altul doarewa sa steie pe afara. in anul 1997 pana in 2000 acesti copii nu au mai fost inbracati cu alte haine ce ar trebui ca in fiecare an sa se dea la fiecare copil echipament complet iarna , vara primavara toamna, dar nu au fost asa.pe atunci la conducera scoli era profesoara Sava care de cand a intrat ca director toate lucrurile sau schimbat ,mancare putina haine deloc dar nici bursa lunara pe elev.in spatele acesto crize de buget in scoala derectoare sava incepuse sa construeasca o vila de luxs in pometea,chiar eu am fost la dansa acasa si iam facut o lucrare.tot timpul mam intrebat constient de unde are bani.ira si firesc ca ea inpreuna cu contabila jucau un rol inportant in scoala.in timpul veri ramaneau cam 30 de copii imreuna cu mine.au inceput sa vina ajutoare dar nu pentru noi,tot pentru interesul directorului si al subordonati lor. toate aceste se facea cand pe noi ne trimitea la culcare.singurul care vedea adevarul eram eu derectoarea sava impreuna cu contabila carau sacose in pas alergator spre poarta intrucat sa nui vedem noi.a doa zi eu am fost chemat la politie ca de ce nu sunt cuminte si nu dorm cu ceilalti la un loc, bataia mia fost dura.dar nam lasato moale am continuat sami cer drepturile

21 04 2011
Case de lemn

Si eu vreau sa imi construiesc o casa de lemn si acum ma documentez peste tot despre ele.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: