Ganduri in aproprierea sfarsitului de an…

6 12 2015

Ne apropiem cu pasi repezi de incheierea anului 2015. Fiecare sfarsit de an ne pune in fata unui nou inceput. Facem calcule, planuri, ganduri, etc. Ne gandim ce am facut bine, ce am fi putut face si mai bine, si ne dorim ca in noul an ce va urma sa fie si mai bine. Este in noi aceasta dorinta de bine. Toti vrem si credem ca facem bine. Daca asa stau intradevar lucrurile vom vedea. Rezultatele ne vor convinge daca am avut sau nu dreptate.

Nu stiu cum a fost anul fiecaruia dintre voi, dar cel putin pentru noi, anul 2015 a fost un an al schimbarilor(si al multor incercari). La fel de fapt ca si anul 2014, 2013, 2012, 2011….In acest interval de timp, am schimbat, tara, de mai multe ori adresa, orasul, locurile de munca, am devenit parinti, am cunoascut noi oamenii, am dezvoltat noi relatii…schimbari peste schimbari…Multe dintre ele inevitabile, altele binevenite si foarte dorite, insa nu pe aceste lucruri vreau sa insist prea mult, ci mai degraba pe schimbarile din interiorul noastru, care se produc si ele, inevitabil. Fiecare schimbare de servici, locuinta, etc, presupune si intrarea in contact cu foarte multi oameni, foarte multe idei, concepte, care te pun in pozitia de a lua niste decizii.

Una din frumusetile cu care e inzestrat omul este aceea de a gandi si a decide liber. Dumnezeu ne-a dat aceasta capacitate extraordinara de a cugeta, si de a alege. Suntem pusi in fiecare zi, de altfel, de a lua decizi. Sunt decizii marunte, cotidiene, sunt decizii mari, cu efecte pe o perioada mai mare de timp, sau chiar decizii majore, vitale, care ne afecteaza intregul mers al vietii.

Cateva dintre aceste schimbari au declansat o multime de ganduri…in masura in care voi avea timp, le voi expune aici, cu dorinta de a fi o incurajare pentru fiecare, mai ales pentru cei care treceti printr-o perioada de schimbari.

Asadar, un prim gand: „Schimbarile ne pot destabiliza”. Da. Orice schimbare presupune un factor de risc,  prin noutatea situatiei. Ceea ce e normal intr-o parte a tarii, este blamat in alta parte. Obiceiul de a manca totul din farfurie sau a lasa ceva, poate fi interpretat de cineva de bun sau de prost gust, dupa caz si persoana. Alt exemplu, a saluta trecatorii pe strada, poate fi interpretat ca buna crestere, sau din contra, in functie loc si de context. Iata doua exemple banale din care inelegem ca traim intr-o lume schimbatoare, si destul de diferita. Aceste situatii contracdictorii pot declansa multe ganduri si chiar teama. Dintr-o dorinta sincera de a face ce este bine pentru celalat, dar necunoascandu-l, putem cadea intr-o teama de a nu gresi, teama ce poate chiar sa ne destabilizeze… Daca alunecam in aceasta directie, ne putem trezi curand intr-o pustietate de ganduri anxioase. Putem deveni suspiciosi fara o baza reala, putem deveni neincrezatori in orice ne inconjoara, in hrana ,relatii, institutii…

Observ in ultima vreme o avalansa de site-uri care pur si simplu imprastie panica si teama cititorilor, in general cu anunturi false, gen – 23 Septembrie 2015 vine sfarsitul lumii, cade o cometa, murim toti intoxicati..si alte asemenea. De fapt necunoasterea si neincrederea(nefondata!) este ceea ce face ravagii pe de o parte, iar pe cealalta parte dezinformarea  si manipularea prin minciuna (lucruri care se cam leaga intre ele).

In valul de schimbari prin care trecem, se prea poate ca multe date sa ne lipseasca, si astfel, sa nu cunoaste destul. In fond, aici pe pamant cunoastem doar „in parte”, si in functie de aceasta cunoastere ne facem idei, credinte si ne dezvoltam obiceiuri, altfel spus luam decizii.

Sunt absolut convinsa ca fiecare doreste sa faca ce este bine. Fiecare atat cat cunoaste si poate intelege. Ce e de facut cand totusi nu mai stii ce este bine? Cand chiar si ceea ce cunoasti pare sa nu mai faca sens in situatia de fata? Cand lucruri care sunt bune, de la sine inteles, totusi nu isi mai gasesc locul in contextul de trai? Raspunsul meu: Nu stiu. Iar in secunda doi, incepe panicarea. Ce fac, cand nu stiu?

Da, cand o multime de ganduri ne invadeaza, ecuatii cu multe nescunoascute, cred ca cel mai potrivit raspuns e cel mai sincer. Si acela e: nu stiu. Eu nu stiu, dar cunoasc pe Cineva care are toate raspunsurile. Pentru a trece cu bine peste aceste schimbari trebuie sa ne incredem in Cel ce cunoaste totul! Numai Dumnezeul atotcunoascator ne poate ajuta sa ne pastram pacea si sa ne imbarbatam atunci cand trecem prin valuri de schimbari cu lagune si intrebari fara raspunsuri, stiind ca fiecare situatie sau schimbare prin care trecem are un scop. Trebuie sa trecem pe acolo, pentru a invata sau pentru a ne pregati pentru ceva. Schimbarile,si fiecare situatie dificila prin care trecem contribuie la slefuirea noastra, la desavarsirea noastra.

Rugaciunea mea: Doamne, te rog ajuta-ma sa ma incred in Tine chiar si atunci cand nu mai inteleg nimic. Cand se petrec asa de multe schimbari, si nu mai tin pasul. Cand oboseala, framantarile isi lasa amprenta pe inima mea, atunci Doamne am nevoie de pacea Ta! Amin!

Domnul Isus ne spune: „Veniţi la Mine, toţi cei trudiţi şi împovăraţi, şi Eu vă voi da odihnă. Luaţi jugul Meu asupra voastră şi* învăţaţi de la Mine, căci Eu sunt blând şi smerit** cu inima; şi veţi găsi odihnă pentru sufletele voastre. Căci* jugul Meu este bun şi sarcina Mea este uşoară.”(Matei 1128-30)

„Să nu* vi se tulbure inima. Aveţi credinţă în Dumnezeu şi aveţi credinţă în Mine.(…)Vă las pacea*, vă dau pacea Mea. Nu v-o dau cum o dă lumea. Să** nu vi se tulbure inima, nici să nu se înspăimânte.” (Ioan 14:1,27)

Concluzia la care am ajuns eu?

Cand treci prin schimbari de orice fel, si simti ca nu mai ai raspunsuri, cel mai bun lucru ce il poti face este sa te increzi in Dumnezeu. El cunoaste totul, si nimic nu se intampla fara ca El sa cunoasca aceasta. Sa mergi inaintea Lui in rugaciune, si sa arunci asupra Lui orice ingrijorare. Chiar de s-ar schimba totul, EL ramane acelasi! Asta aduce adevarata pace, stiind ca El nu se schimba si promisiunile lui raman la fel.

Doamne ajuta-ne sa facem ce este cel mai bine, zi de zi, clipa de clipa, pana la capat.

Anunțuri

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: